Mijn werkwijze

Elke nieuwe hond mag eerst rustig rondkijken, even wennen aan de geluiden en geuren om zich heen. 

Ondertussen kunnen er een aantal gegevens ingevuld worden.

 

 

Elke hond gaat eerst in bad, (uitgezonderd van de ruwharige hond, deze wordt eerst geplukt)

Door de hond twee keer te wassen met shampoo is de hond ook echt tot op de huid toe nat, hierna wordt er een crèmespoeling gebruikt.  

Op deze manier komt er alleen al in bad veel haar los, het zal u verbazen hoeveel haar u alleen in het bad al tegenkomt!

 

Na het bad gaat de hond op tafel waar we gaan werken met een waterblazer en grove kam. 

De waterblazer blaast elk haartje afzonderlijk van elkaar droog, hierdoor wordt de vacht mooi open en los en vliegen alle dode haren er al uit.

De waterblazer kan zelfs (kleine) knopen uit de vacht blazen. 

Door op deze manier te werken, worden alleen de haren die er aan toe zijn om te ruien verwijderd en worden er geen gezonde haren beschadigd.

 

De vacht is na de behandeling luchtig en los en blijft nog weken lang fijn aanvoelen. Hierna kunnen de laatste dingen afgerond worden, zoals de voetjes en nagels knippen.

 


Het is geen enkel probleem als u als eigenaar aanwezig wilt zijn bij de trimbeurt.

 

Omdat ik een vacht wil behandelen op de manier die echt goed is voor de hond zal ik er dus ook niet aan meewerken als u mij vraagt om een vacht te knippen of te scheren als dit niet bij de vacht van uw hond past. 

Over waarom het scheren van een vacht niet voor elke hond geschikt is, leest u hieronder.


Wat doet scheren?

We zien het steeds vaker, honden die geschoren zijn.

Het lijkt snel, goedkoop en handig maar niets is minder waar.

Bij bepaalde rassen zoals de Poedel, Maltezer en Yorkshire Terrier is scheren wel een optie, hun vacht lijkt namelijk op ons eigen haar.

 

Echter hebben de meeste honden rassen, een onder en bovenvacht, die (elk half jaar) dient te verharen.

Ruiende vachten zie je niet alleen bij rashonden, ook bij kruisingen!

Ook de ruwharen, zoals de Carin, Jack Russel en Fox Terrier hebben een verharende vacht. Daarnaast worden de zogenaamde "Boomerhondjes" regelmatig ten onrecht geschoren.

 

De haarcyclus wordt door het scheren verstoord en dit kan grote gevolgen hebben voor uw hond.

Het scheren gebeurt over het algemeen op het moment dat de vacht eigenlijk dood is en moet gaan verharen.

De dode stoppels blijven na het scheren nog langere tijd in de huid zitten. Er zullen honden zijn die door te krabben en bijten proberen het dode haar uit de huid te verwijderen, wat uiteraard niet lukt.

Na het scheren groeit het haar wel aan maar de vacht kan wollig en dof worden of juist slap, dun en zijdeachtig, in plaats van glanzend en stevig.

 

Door een vacht te scheren die van oorsprong bedoeld is om te ruien zal de vacht de functie als bescherming tegen vuil en parasieten steeds minder goed aankunnen.

Een geschoren vacht trekt juist vuil aan en zal eerder gaan klitten, onder deze klitten kan het gaan broeien,wat ernstige huidproblemen kan veroorzaken.

De vacht die normaal beschermt tegen weersomstandigheden, zoals zon en regen maar ook warmte en kou zal afnemen.

 

Klakkeloos scheren van iedere vacht heeft niks te maken met het correct trimmen van een hond. De belangrijkste taak van een hondentrimmer is het op de juiste manier verwijderen van dood haar.

Een goede trimmer stelt voor elk ras of kruising een individuele behandeling voor. 

Samen met de eigenaar wordt er gekozen voor een behandeling die de huid en vacht van uw hond in optimale conditie brengt en vooral houdt.